DER ER MEGET VI KAN GØRE

I dette blogindlæg deler jeg lidt fra Eva Hauges foredrag i ABMS, samt vedhæfter hendes PowerPoint, hendes masterspeciale og en masse andre lækkerier. Det bliver først i næste blogindlæg jeg skriver om min viden om smerter og min erfaring som borger med smerter.

I skrivende stund, sidder jeg i min stue og nyder en god kop morgenkaffe, imens jeg bearbejder alle indtrykkene fra foredraget i går. Jeg kan mærke, at mine kinder stadig er kolde fra morgenens cykeltur. Det er svært at sætte ord på hvor meget jeg stornyder, at JEG KAN aflevere og/eller hente min datter i skole – uden at få mere ondt end jeg har i forvejen og uden at skulle være afhængig af dyr taxakørsel. Jeg har nemlig købt en el-cykel! Den er et af de redskaber jeg har glæde af til at udvide min HANDLEFRIHED. Der er meget andet jeg har glæde af. Eksempelvis flere af øvelserne i ABMS’ program, det jeg lærer til vores gruppemøder, stabiliseringsøvelser, mv. Det hele bidrager til at jeg lever et godt liv til trods for smerter.

Der er rigtig meget vi kan gøre for at få det bedre selv om vores smerter ikke forsvinder. Det var en vigtig pointe i Eva Hauges foredrag i går. Det kan ABMS kun bakke op om.

Det kan være uoverskueligt at vide hvor man skal begynde i junglen af muligheder. Desuden er det individuelt hvad der skal til for at skabe et godt liv til trods for smerter. ABMS’ program og gruppemøder er konstrueret på et videnskabeligt fundament  og indeholder en masse øvelser du kan prøve dig frem med. Samtidigt lærer vi af og motiverer hinanden til at teste og opretholde øvelser så vi kan leve et godt liv til trods for smerter. Vi opfordrer dog altid til, at kontakte lægen hvis ikke du allerede er i dialog med din læge om dine smerter.

AT LEVE MED KRONISKE SMERTER

I går samlede ABMS borgere med smerter og pårørende Frivilligcenter Aarhus  på tværs af diagnoser (eller ej), foreninger (eller ej) og uafhængigt af økonomiske forhold. Det var stort og betydningsfuldt, at realisere endnu en af ABMS’ visioner. For alle fortjener et godt liv til trods for smerter.

Vi var så heldige, at Eva Hauge  takkede "ja" til vores invitation, da jeg i foråret var så fræk, at spørge om hun mon ville holde foredrag for os om sit Masterspeciale i Sundhedsantropologi, sådan helt gratis. Så i går kørte hun hele vejen fra sit arbejde i Aarslev og direkte til Aarhus hvor hun delte sin viden om smerter og fortalte om ”At leve med kroniske smerter”  – kvit og frit – ene og alene af sit gode hjerte.

Eva Hauge, Specialist i Muskuloskeletal Fysioterapi, Dip. MDT, Master i Sundhedsantropologi.

Jeg (red: Ditte) kan skrive mangt og meget om alle Evas erhvervede titler og kompetencer, men det der har gjort størst indtryk på mig er, at hun er empatisk, lytter, ser mennesket bag ”patienten” og husker dét, der bliver sagt. Det kom tydeligt frem da jeg hørte hendes foredrag første gang for nogle år tilbage i SMOF , men også i hendes masterspeciale. Her undersøger hun hvilke udfordringer og muligheder, som borgere med kroniske smerter oplever at de har, for at kunne handle og træffe beslutninger i deres hverdagsliv, i forbindelse med sygdomsforløb og store ændringer i deres livsbetingelser.

Det kom også tydeligt frem i går og det var simpelthen så FEDT, at opleve hvordan hendes foredrag blev en gave for andre borgere med smerter, ligesom det havde været for mig, at opleve så forstående og engageret en behandler.

Det var også super fedt, at så mange deltog engageret i debatten efter foredraget. Vi delte vores tanker og erfaringer om temaer i Evas Masterspeciale. Der blev ikke lagt fingre imellem, men i en pæn tone. Vi talte blandt andet om liminalitet; dét at befinde sig i en slags ingenmandsland mellem to identiteter mellem den man var i sit gamle liv uden smerter og den man er på vej til at blive i sit nye liv med smerter. Noget, som for mig, både har været et tab og en gave. Der er meget jeg har knoklet for og drømt om som jeg har måttet give afkald på, men på den anden side er jeg stået af ”samlebåndet” og lever nu mere i overensstemmelse med den jeg er, idet mine smerter har tvunget mig til at se indad og genfinde værdier i mig selv som jeg havde glemt.  

Jeg glæder mig nu stadig til at blive afklaret og til at finde min nye (arbejds-) plads i samfundet.

Eva fremhævede mange gode eksempler på hvordan man kan blive fastholdt i liminaliteten af alle de dilemmaer man står i og hun gav os mange god eksempler på hvad borgere med komplekse kroniske smerter kan gøre for at skabe sig et godt liv til trods for smerter.  

Vi kom fra nær og fjern. Der kom borgere fra Aarhus, Randers, Tarm, Odense, Grenå, Odder og mange andre steder. Snakken gik højt og jeg fik et indtryk af, at langt de fleste var glade for at være med. Det var simpelthen så dejligt at se jer og snakke med jer alle sammen – selv om jeg gerne ville have haft tid til at tale mere med jer hver især. Skriv endelig til mig på dittepode@abmsdanmark.dk

Selv om vi var 49 tilmeldte i går eftermiddags, efter mange fra og -tilmeldinger i sidste øjeblik så mødte 30 personer op. Det er næsten kun hvad man kan forvente, idet vores smerter er lige så uforudsigelige som vejret – så det er helt okay. Der er fuld forståelse herfra.

Jeg er yderst tilfreds med fremmødet og med engagementet. Det har også været en fantastisk oplevelse og et livskvalitetsboost, at samarbejde med Jane fra Livet med Fibromyalgi  om, at nå ud med informationen til alle jer der kom med.

Hun er også en fantastisk kvinde og det har været en fornøjelse at sparre med hende om alle de praktiske detaljer. I går var hun også repræsentant for Dansk Fibromyalgi-Forening. De er ret heldige med hende og jeg føler mig også ret så heldig over at have mødt hende. Jeg er ved at overbevise hende om, at vi skal holde foredrag sammen – Kryds lige fingre hva’?

 

Det ender med, at det her blogindlæg lyder som en takketale ved en Grammy-Award, men jeg er altså også virkelig taknemmelig for al den støtte jeg har fået af min dejlige mand. Ikke nok med, at han bakker mig op i at realisere mine drømme om at iværksætte vores fællesskab, men han engagerer sig også i projektet, idet han forstår betydningen af det for mig, men også relevansen af ABMS for alle os som lever med smerter og for vores samfund.

  

Tilbud nu og fremover

Jeg drømmer om, at vores ABMS-møder bliver udbredt til alle landsdele; Om ikke andet så ved jeg, at jeg vil sørge for, at der står en dør åben hver uge – i nærheden af hvor jeg bor – så længe jeg lever.

Vi har gruppemøder, foredrag, mindfulness og blid yoga, leg med nærvær, mulighed for café, mm. Det er kun fantasien der sætter grænser. Har du lyst til at engagere dig som borger med smerter eller som pårørende så skriv til mig på dittepode@abmsdanmark.dk

Der er allerede ved at poppe grupper op rundt omkring i landet. Der er mange der gerne vil i gang, men det kræver, at der er en eller flere ildsjæle i dit lokalområde som tør tage chancen og skubbe gang i møderne i din by.

Jeg opretter grupper på Facebook så i kan finde hinanden. Her er det også beskrevet lidt mere konkret hvad der skal til for at blive en ABMS-gruppe. På facebooksiden ABMSdanmark ved Ditte Pode  kan du finde gruppen ABMS Danmark. Du kan også søge direkte på lokale grupper fx ”ABMS Aalborg” eller ”ABMS Næstved”. Findes der ikke en gruppe i dit lokalområde så skriv til mig så jeg kan oprette en gruppe og i kan finde hinanden.

Du har også mulighed for at printe nedenstående poster, som du finder nederst på denne side,  og hænge den op forskellige steder i dit lokalområde. Her er der kontaktoplysninger og så hjælper jeg jer med at finde frem til hinanden.

Det kunne også være fedt med pårørendegrupper, ABMS-grupper for bestemte målgrupper, eksempelvis fibromyalgi, unge, seniorer, mænd eller hvad du nu lige mangler. Skriv en mail. Vi kan skrive og/eller tale sammen om hvordan det kan lade sig gøre i praksis. Bordet binder aldrig. Det skal jo afprøves før du ved om du kan. Det har vi alle fuld forståelse for i ABMS.

Endnu engang et stort tak til Eva og alle i andre som var med til at gøre denne aften til en rigtig god og uforglemmelig oplevelse.

Kærlig hilsen

Ditte Pode

PS: HER er Evas Power Point

PPS: Du kan også følge med på instagram HER @dittepode