SMERTER & LIVSKVALITET

I Oktober 2019 afholdte ABMS kunstudstillingen "Smerter & Livskvalitet" på Aarhus Rådhus.

På denne side kan du se værkerne, som alle er lavet af borgere med smerter eller pårørende. Desuden kan du læse lidt om borgeren bag værket og hvordan han/hun finder livskvalitet i dagligdagen til trods for smerter. Siden vil løbende blive opdateret med alle de smukke værker og historier fra udstillingen - så vend endelig tilbage for der er MANGE.

Der skal lyde en stor tak til alle de borgere som bidrog til at gøre udstillingen stærk og smuk med deres værker og historier. Ikke mindst skal der lyde et stort tak til GENLYD Aarhus og Psykolog Camilla Holmgaard for økonomisk støtte til at realisere denne fantastiske oplevelse for os alle - og tak til Al Brian Dalager og Claus Sjödin Kristensen, som har taget billeder af udstillingen så vi kan dele den med flere.

VÆRK: "Sammen er vi stærke"

FOTO: Al Brian Dalager
OM VÆRKET

Dette værk er det eneste fælles værk i udstillingen. Vi forberedte os på motivet og tilbragte en rigtig hyggelig aften med at male værket sammen efter et ABMS-møde.

Træet  symboliserer vores fællesskab. Ikke alle ville have sit navn på træet; andre har ikke været med til at male, men ville gerne have navn på. Vi er mange flere end du kan læse dig til her. 

Vores hænder er træets blade. De er lige så forskellige som os og alligevel så ens. Der er plads til os alle og sammen skaber vi noget smukt.

Under træet ser du ord som vi forbinder med tab og udfordringer vi lever med på grund af smerter: Søvnmangel, vægtøgning, dårlig økonomi, rådløs, sorg, mistro, udmattelse, smertehjerne, angst, ensomhed, usikker fremtid, ekstremt sensitiv over for lyde, lugte og smag, bivirkninger, dårlig hukommelse, stress, uro, magtesløshed, begrænsninger, manglende forståelse, smerter, kvalme og opkast, underskud, træt, tab af drømme, tab af arbejdsfællesskab, mindre energi til ordentlig mad og hygiejne, meningsløshed, usynligt syg, tab af identitet, utryghed, braste drømme om familieforøgelse, pres fra kommunale systemer og træder vande.

Rundt om træet kan du læse de ord vi forbinder med ABMS-fællesskabet og dét vi har lært af livet med smerter: Smertehåndtering, Julefrokost, Hverdagssmil, Energiforvaltning, Fysisk aktivitet, Forståelse, Mangfoldighed, Nærvær, Hygge, Yoga, Taknemmelighed over hverdagens smukke øjeblikke, Spillecafé, Erfaringsudveksling, Støtte, Grin, Viden, Lærer at prioriterer, Selvværd, Kommunikerer bedre, Foredrag, Livsglæde, Lærer at sige fra, Fysiopilates, Fællesskabet i ABMS, Mere rummelighed, ABMS' program, Nyfunden frihed, Smertelindring, Mindfulness, Workshops, Nye og bedre venskaber, Refleksive øvelser, Ser mine dæmoner i øjnene, Sommerfest, Egenomsorg, Meditation, Fællesspisning, Inspiration og håb.

VÆRK: "I paint my pain"

om borgeren bag værket

Jeg hedder Lise, er 35 år, mor til to og lever med kronisk migræne og hovedpine samt komplekse kroniske non-maligne smerter. Jeg har arbejdet som lærer – blandt andet kunstlærer – i en del år, men blev for lidt over to år siden sygemeldt. Jeg havde i mange år kæmpet for at lukke ned for kroppens signaler og prøvet at klare en hverdag med graviditeter, småbørn og job. Til sidste blev det for meget, og jeg blev virkelig syg. Det ligger mig meget på sinde at prøve at kommunikere vigtigheden af at tage sin krops signaler seriøst, og ikke først – som jeg gjorde – reagere, når man er kørt helt ned. Jeg lever et liv med smerter konstant. Mit hoved gør ondt hver eneste dag, og mellem 15-20 dage om måneden har jeg migræneanfald. Derudover lever jeg med en enorm træthed og kognitive udfordringer.

Jeg har brugt lang tid på at arbejde med accepten af, at mit liv ikke blev, som jeg havde håbet og troet. At det for mig ikke skal handle om karriere og at finde mening gennem mit job, men at den mening skal findes andre steder. Den mening finder jeg – ud over at være sammen med min familie og være den bedste mor, jeg kan være med min sygdom – ved at hjælpe andre på det niveau, jeg nu kan. Jeg har ikke voldsomt meget overskud, men jeg deler min kunst og mine tanker, og jeg oplever, at det gør en lille forskel for andre, der er i samme båd.

OM VÆRKERNE

Mine billeder er et forsøg på at visualisere noget, der ellers er usynligt. Hvordan viser man følelsen af, at ens hoved nærmer sig eksplosionsstadiet? At man er både fysisk og psykisk påvirket og invalideret af smerterne? Det synes jeg er spændende at dykke ned i og arbejde med. Og når jeg får beskeder fra andre med både fysiske og psykiske sygdomme, der ser sig selv i billederne og ligefrem bruger dem til at forklare deres pårørende, hvordan det føles at være dem, så giver det mening for mig.

Jeg elsker at arbejde med det flydende, uforudsigelige element sammen med den faste streg. Det er et ret fint billede på livet med kronisk sygdom, synes jeg. Hvordan noget skal styres og sættes i faste rammer for at kunne være i det – mens andet er ukontrollerbart og udflydende. Transparent. Svært at få hold på. Accepten af, at det er ok, at det er sådan; at jeg måske forestiller sig noget andet, når jeg starter op på et nyt maleri, men at jeg ikke kan styre den flydende proces. Jeg må gå med det og se, hvad der sker – hvad det bliver til. Og så arbejde videre med at definere det ved hjælp af min streg. Det bliver nogle gange smukkere end det, jeg kunne forestille mig i forvejen. Måske er det også sådan med livet??

Her kan du se flere af Lises værker

Du kan se flere af Lises værker på både facebook og instagram.