SAMSKABELSE

Jeg er vild med ordet “samskabelse”. Hos andre rejser hårene sig på ryggen. For mig betyder ordet, i al sin enkelhed: At skabe sammen.

Ditte Pode, Grundlægger og Formand i ABMS

Grunden til at jeg er så vild med ordet er nok, at jeg, igen og igen, har været vidne til den ene oplevelse efter den anden hvor mennesker skaber noget sammen som ingen af dem kan alene. Ja, jeg har for det meste været med og ofte får jeg den ene ros efter den anden, blandt andet for at grundlægge ABMS, men jeg vil så gerne understrege, at intet af det der sker i ABMS kunne realiseres uden andre; Alle handlinger, lige fra dig der giver et “like” på sociale medier til dig der deltager og dine frivillige hænder til vores aktiviteter, er det der realiserer og udgør ABMS. Vi er kun lige begyndt og SAMMEN kan vi gøre meget mere, end nogen af os tør drømme om endnu.

ABMS er et rigtig godt eksempel på SAMSKABELSE og hvordan vi i fællesskab skaber flere muligheder for et godt liv til trods for smerter. Ikke nok med, at vi i støtter, inspirerer og motiverer hinanden til at navigere i et liv med smerter som levevilkår. Jo flere vi er, des mere interessant og relevant bliver det for behandlere og politikere, at engagere sig og hjælpe os.

I Danmark er vi 1,5 millioner borgere der lever med smerter og 850.000 af os har kroniske smerter. Når vi samler på tværs af vores smerteproblematikker står vi STÆRKT. Det tager tid, især fordi Indsamlingsnævnet ikke gør det nemt at rejse midler for spirende foreninger som vores. Vi kan fundraise og det vil vi gøre og så har vi heldigvis Frivilligcenter Aarhus i ryggen. MEN det kunne godt nok have givet os vind i sejlene hvis vi fik et lille økonomisk skub fra en eller flere venlige sjæle, men ellers må vi bare væbne os med tålmodighed og viljestyrke.

RET TIL FRIVILLIGHED OG LIGHED
Ud over, at vi tilbyder vores gruppemøder og program med viden om smerter og smertehåndtering helt gratis til enhver der er begrænset af smerter, samt gæsteundervisere og -foredragsholdere så får vi hjælp af Frivilligcenter Aarhus (FCAA) til bedre forhold for borgere på ressource- og fleksjobydelse. FCAA har rettet henvendelse til Beskæftigelsesforvaltningen, som har bearbejdet sagen. Vi værdsætter imødekommelsen, men er desværre ikke tilfredse med udfaldet så vi prøver igen.
Vi mener, at borgere på ressource- og fleksjobydelse skal have bedre muligheder for at engagere sig i frivilligt arbejde. Som det er nu så er det i sidste ende op til den enkelte sagsbehandlers/jobkonsulents vurdering om borgeren må engagere sig i frivilligt arbejde og det holder mange borgere tilbage. Det skaber en utryghed da borgeren så ikke KAN engagere sig - For som det er nu kan jobkonsulenten skifte mening eller borgeren kan få en ny jobkonsulent med en anden holdning. Det skaber simpelthen utryghed omkring borgerens økonomiske fundament og begrænser dermed også mulighederne for at få et bedre helbred og dermed også for at øge arbejdsevnen ( Link, Statens Institut for Folkesundhed 2018).  

Frivilligt arbejde fordobler chancen for høj mental sundhed

I ABMS mener vi, at løsningen på problemet nemt kan løses ved, at udarbejde et formelt dokument om tilladelse til frivilligt arbejde, som borgeren kan udfylde og udspecificere sammen med sin sagsbehandler/jobkonsulent. Et dokument, der tydeligt beskriver hvad der gives tilladelse til og som borgeren kan vide sig sikker på så længe helbredet ikke forandrer sig. Det er blot en lille ting der kan gøre en stor forskel.

FRIVILLIGE BEHANDLERE

Det er en jungle, DYRT og ressourcekrævende, at navigere mellem behandlere når man har smerter og problemet ikke bare lige kan fixes med gips eller en magisk pille.
Muskuloskeletale smerter er et STORT socioøkonomisk problem og den største sygdomsbyrde i Danmark - ja, faktisk i hele Vesten og for mange bliver smerterne kroniske. Faktisk har kroniske smerter været et stadigt stigende problem de sidste mange årtier. I dag lever hver femte dansker med kroniske smerter.

Selv om ABMS også favner borgere der lever med kroniske smerter der skyldes sygdomme så arbejder vi for, at viden om smerter og smertehåndtering skal være nemt og let tilgængeligt for enhver borger der lever med smerter som en begrænsende faktor i deres liv. Derfor er vores møder åbne og gratis for ALLE med smerter så enhver har mulighed for at blive klædt på til at navigere i en jungle af behandlingsmuligheder via vores program der er en slags konglomerat af viden om smerter og smertehåndtering.

Desuden inviterer vi behandlere og gæsteundervisere indenfor så den enkelte borger får mulighed for at snuse til forskellige behandlingsmuligheder og selv vurdere om det er noget for ham/hende. - og på denne måde kan borgere med smerter bruge færre ressourcer på at blive stadigt mere afklaret på vejen mod et bedre helbred.

I ABMS oplever vi, at jo flere vi er, des flere tilbud får vi fra behandlere som gerne vil engagere sig. Det er vi MEGET glade for.

Vi har blandt andet haft besøg af Eva Hauge som er Specialist i Muskuloskeletal Fysioterapi, Dip. MDT og Master i Sundhedsantropologi, Autoriseret Psykolog Camilla Holmgaard og Eksamineret yogalærer Laila Elisabeth fra Leyoga. Desuden kan vi se frem til gæsteundervisning i hensynstagene Pilates og fysioyoga ved Fysioterapeut Elke Spangsberg, foredrag af erfaren borger Mette de Linde - Masterchef 2018, foredrag af Rune Poulsen om at være pårørende, Konsulent i livskvalitet Johnny Sort, Foredrag om Kroniske smerter i WHO’s ICD-11 af mig, Ditte Pode, og kunstudstilling på Aarhus Rådhus.

 

 

JOBTRÆNING OG FLEKSJOB

Lige nu, er jeg selv i jobtræning hos Gosmer Fysioterapi og jeg er utroligt glad for det! Jeg begyndte lige så stille på seks timer om ugen i huset og er nu oppe på 12 timer og jeg har hele tiden arbejdet hjemmefra også. Alle i Det Sunde Hus taget godt imod mig. Jeg har ellers frygtet denne del af mit jobafklaringsforløb for hvor har jeg hørt mange historier om meningsløs aktivering af borgere i jobtræning. Vi er ude i eksempler med at borgere med akademiske uddannelser skulle vende chokoladefrøer, lagerarbejde, putte elastikker i poser under opsyn mv. Altsammen udmærket, hvis borgeren trives i det, men der er meget vi kan gøre bedre SAMMEN.

Det er et paradoks, at hvis den enkelte borger skal i jobtræning hvor kompetencer og kvalifikationer stemmer bare nogenlunde overens med arbejdsopgaverne så kræver det, at borgeren har et godt netværk og selv kan finde det rette job til jobtræning. Det er de færreste i jobtræning der har den mulighed. Det er især dem, der er hårdest ramt som står allermest alene og får de ringeste muligheder for at oparbejde arbejdsevnen fordi de har kæmpet med at overleve alene så længe, at de har mistet et godt socialt netværk har allermest brug for hjælpen.

Derfor: HVIS du søger virksomhedspraktik i forbindelse med jobafklaringsforløb så vil vi gerne hjælpe dig i ABMS og omvendt: Hvis du er virksomhed og overvejer om det kan give mening for dig at få borgere i virksomhedspraktik så skriv til os hvad du søger og send endelig spørgsmål så vi kan hjælpe dig.
Det er bare en lille spire, men den skal have lov til at vokse og hvem ved hvilken frugt den bærer med sig.

Jeg kan ikke beskrive med ord hvor glad jeg er for min jobtræning og den glæde gør det alle udfordringerne værd. At være et sted hvor jeg bliver værdsat, får lov til at gøre noget af det jeg er god til. Det booster min selvtillid og mit selvværd - giver mig en plads i samfundet som en der kan bruges til noget og ikke bliver kasseret fordi jeg er udfordret med smerter, men blot har brug for skånehensyn. Det fortjener alle! Også dem, der ikke har et stort netværk og kræfterne til selv at være opsøgende på det.

Rune Gosmer hjælper mig samtidig med Personlig Fysioterapi. Glæden er ikke til at komme udenom.
Rune Gosmer hjælper mig samtidig med Personlig Fysioterapi. Glæden er ikke til at komme udenom.

SOCIOØKONOMISKE ARBEJDSPLADSER

Må jeg præsentere ABMS’ Næstformand: Irene Christensen, Cand. Soc. i socialt arbejde med speciale i beskæftigelse.

Ditte (venstre) og Irene (højre)

Vi fortsætter i arbejdsglædens tegn.
Irene og jeg kender hinanden godt fra vores studier og har haft MANGE gode snakke om udsatte borgere og hvordan vi kan sætte vores faglige og personlige kompetencer i spil.

Vi har haft snakke om hvordan vi kan konceptudvikle socioøkonomiske arbejdspladser til borgere med smerter og så kommer vi aldrig udenom, at vores hjerter især banker for udsatte unge og den stigende hjemløshed blandt unge. Det kan vi simpelthen ikke leve med så det VIL VI gøre vores for at ændre inden vi forlader denne jord.

Vi elsker, at få mennesker til at vokse; få dem til at se og nære deres forcer og skabe den sammenhæng der gør, at mennesker kan løfte i fællesskab til trods for alt det der også hører med til at være et ganske almindeligt menneske.

Idag har vi haft fokus på os selv: Hvor står vi nu og hvordan vi helt konkret kan strikke vores drømme sammen for at realisere dem - eller en ny variant vi endnu ikke kender ?

Irene har megen erfaring med foreningsarbejde og fundraising. Hun har en anden overbygning end jeg. Hun har viden og erfaring indenfor blandt andet medarbejderes trivsel på jobcentre og hvordan førtids- og fleksjobreform påvirker både medarbejdere og borgere.
Sammen er vi gode til at analysere forandringer på arbejdspladsen og arbejdskultur, hvordan dette påvirker både medarbejdere og udsatte borgere, samt at udarbejde rapporter til at skabe trivsel og konsensus. Min force som supplerer Irene, er implementering og vedligeholdelse af værdisæt/arbejdskultur. Irene er også RIGTIG god til mennesker

Sammen er vi faktisk et rigtig godt team.
Vi er helt vildt glade for at kunne gøre en forskel med ABMS, nu og i fremtiden, sammen med bestyrelsen og alle de frivillige hænder der også bidrager til fællesskabet. Samtidig tillader vi os at drømme og konkretisere hvordan de kan realiseres. Det giver et kompas og en følelse af at 2+2 giver 5.

Vi brænder for at skabe bedre forhold indenfor sociale indsatser, for medarbejderes trivsel og for deres borgere.

Vi håber også på, at vi på sigt kan bidrage til at skabe flere og bedre socioøkonomiske arbejdspladser hvor der er mulighed for at skabe alle skånehensyn (flere arbejdsstillinger/arbejdsstatione, frihed til at vælge til uden opsyn og mulighed for lukkede rum til ro og hvile).


TAK

Tak fordi du læste med. Der ligger meget på bordet, men sådan er det. Noget kan vi gøre nu, frø er sået og noget er stadig drømme, men det er også vigtigt at turde drømme.
Hele pointen med dette lange skriv er, at ingen kan realisere drømme alene.
SAMMEN er vi stærkere, både internt i ABMS som består af frivillige hænder og den hjælp vi kan få fra alle jer der kan og vil bidrage med frivillige hænder, donationer eller faglighed på anden vis.

Alle handlinger, lige fra dig der giver et “like” på sociale medier til dig der deltager og dine frivillige hænder til vores aktiviteter og donationer er det der realiserer og udgør ABMS. Vi er kun lige begyndt og SAMMEN kan vi gøre meget mere, end nogen af os tør drømme om endnu.

Kærlig hilsen
Ditte Pode,
Grundlægger og formand i ABMS

PS: Husk, at du også kan følge med på Facebook

4 kommentarer til “SAMSKABELSE”

  1. Sådan Ditte !! Jeg er helt blæst bagover !! Dels pga det store stykke arbejde og engagement du udviser Men også lige her fordi du belyser den her problematik så hamrende godt !! Problematikken at man som syg – fleksvisiteret borger, er sat i bås med de rammer og vilkår der findes i dag!
    Hatten af ! Keep going the good work! ..og TAK for DIG !

    1. Kære Trine

      Tusind tak, for din feedback og dine søde ord!
      Nej, engagementet fejler ingenting.
      Det er vigtigt for mig at understrege, at dagsordenen ikke er at pege på problemer, men på hvordan rammer og vilkår er og arbejde for, at gøre dem bedre. Der er det vigtigt, at erfarne borgere hjælper med at gøre opmærksom på, hvilke mure de støder ind i så vi kan gå i tænkeboks omkring hvordan vi kan arbejde for at finde bedre løsninger.
      Endeligt vil jeg også sige tak for dig! Du gør også et STORT stykke arbejde for at dele dine positive erfaringer til inspiration og glæde for borgere der lever med sygdom. Sammen er vi stærkere.
      Kærlig hilsen
      Ditte

  2. Kan man komme i virksomhedspraktik hos jer ved at arbejde hjemmefra??

    1. Kære Sune
      Tak for dit spørgsmål.
      Det afhænger mest af de formalia du er underlagt fra fx uddannelsessted eller om det er virksomhedspraktik i forbindelse med jobafklaringsforløb, ressourceforløb eller fleksjob.

      Det er altid en mulighed at engagere sig i ABMS med frivilligt arbejde. Hvis du er på offentlige ydelser, afhænger det i sidste ende af om din jobkonsulent/sagsbehandler er til at snakke med, da det er op til den enkelte jobkonsulents vurdering. De har dog også nogle rammer de er nødt til at navigere indenfor.

      Følgende informationer er relevante til din sagsbehandlers/jobkonsulents vurdering:
      Vi har CVR-nummer, men har ingen ansat, idet alt i ABMS er baseret på frivillighed. Vi har endnu ikke egne lokaler. Vi har co.-adresse hos Frivilligcenter Aarhus og kan booke lokaler der. Disse informationer er relevante til samtalen med din jobkonsulent/sagsbehandler. Du/i er i øvrigt altid velkomne til at kontakte mig via mail dittepode@abmsdanmark.dk – Her kan du også få mit nr så vi kan tale sammen om din situation pt og hvilke muligheder vi evt. kan hjælpe dig med at få øje på.

      Personligt, vil jeg gerne høre hvad du søger (kompetencer og skånehensyn) og stikke en finger i jorden hos mit netværk om der er nogen der kunne få glæde af at få lige præcis dig i virksomhedspraktik.

      Du er selvfølglig også velkommen til at fortsætte spørgsmål her i tråden.

      Venlig hilsen
      Ditte

Lukket for kommentarer.