EN GOD JUL TIL TRODS FOR SMERTER (TIP 1-5)

Mine smerter har lært mig, at skrue ned for juleræset og op for julehyggen. De har tvunget mig til at skære helt ind til benet og finde frem til det allervigtigste. Dermed har de, paradoksalt nok, hjulpet mig med, at skabe den bedste jul jeg kan forestille mig. Jeg håber, at du kan blive inspireret til at skabe en god jul for dig og dine til trods for smerter. 

1. REFLEKSION, PRIORITERING OG PLANLÆGNING:

REFLEKSION: Vi giver os god tid til at tænke over hvad der er det allervigtigste ved julen for os, hver især, allerede umiddelbart efter efterårsferien i oktober.

PRIORITÉRING: Vi prioriterer de allervigtigste aktiviteter og plotter dem i kalenderen. Vi prioriterer også ”luftlommer” imellem aktiviteterne, dvs. weekender hvor der ikke er planlagt noget ud over det sædvanlige. På den måde bliver noget helt automatisk frasorteret, men vi får truffet en bevidst beslutning om, at det vigtigste får plads.

PLANLÆGNING: Til sidst planlægger vi rammerne for de enkelte dage så vi får taget de nødvendige hensyn før, undervejs og efter aktiviteterne. Det er jo ikke ”kun” mine smerter vi tager højde for, men også deres behov.

Nøgleordet er ”samarbejde”. Det kræver, at familien er med på idéen. Det er i hvert fald svært at skabe harmoni i en familie alene. Samarbejdet hjælper mig med at tage ansvar for, at smerterne ikke kommer til at vælte mig i forsøget på at ville skabe en jul med det hele for familien.

For mig, er det vigtigste, at julen er en stille og rolig tid, med nærvær og tid til refleksion over hvad der er betydningsfuldt her i livet. Jeg synes, at det er hyggeligt med traditioner, at næstekærlighed skal have lov til at fylde mere end ellers og at det er vigtigt, at holde hyggen helt nede på jorden.

Traditionen tro, var der Juleparade i Aarhus City og vi tog med. Det er blevet en tradition i vores lille familie, at se julemanden tænde lysene på strøget og fange så meget slik som muligt ? Det er en vigtig aktivitet for os alle.

Derfor tog min dejlige mand sig både af at aflevere og at hente vores datter i skolen på dagen. Så kunne jeg kombinere dagens gåtur med juleparaden om aftenen.

Aftensmaden stod på risengrød. Den kunne jeg forberede om formiddagen og dermed sikre hvile før optoget.

I løbet af dagen vil jeg hvilede jeg så meget som muligt, lavede min stabilisering og mindfulness som sædvanlig tog til Fysioyoga og mindfulness ved lige rundt om hjørnet. 

Denne video giver et indtryk af den stemning der breder sig, i det øjeblik julemanden tænder julelysene lige før juleoptoget går gennem strøget (HUSK LYD).

Da vi kom hjem fra optoget fik vi æbleskiver. Ikke hjemmebagte, men gode hjemmekøbte æbleskiver som farmand stod for at varme, alt imens jeg fik mig et hvil på ryggen og fik lavet lidt afspænding.

Det var en skøn aften!

2. gør det nemt

Adventskransen er et "must" herhjemme. Vi elsker traditionen med at tænde lys hver søndag i advent og synge, gerne forlænget af lidt stille juleklip og -musik bagefter.

Jeg elsker, at udfolde mig kreativt, men jeg må og skal øve mig i kompromisets kunst. Det du'er ikke at ville det hele og det går bedre for hver år. Dette års adventskrans ser ud som i nedenstående. Bark og kogler er fra en skøn mor og datter tur.

Den slags ture er blevet en mulighed efter jeg har fået min fantastiske el-cykel. På denne måde fik vi både en kvalitetsoplevelse med fis og ballade, grin, hygge og gode minder - alt sammen puttet i den krans vi tænder hver søndag i advent dette år.   

Du skal da ikke snydes for sangen vi synger når vi tænder lys i adventskransen. Først får du teksten og så et link til sangen så du kan høre den.

1 Så tænder vi et lys i kvæld,

vi tænder det for glæde,

Det står og skinner for sig selv

og os, som er til stede,

Så tænder vi et lys i kvæld,

vi tænder det for glæde,

 

2 Så tænder vi to lys i kvæld,

to lys for håb og glæde.

De står og skinner for sig selv

og os, som er til stede.

Så tænder vi to lys i kvæld,

to lys for håb og glæde.

 

3 Så tænder vi tre lys i kvæld,

for længsel, håb og glæde.

De står og skinner for sig selv

og os, som er til stede.

Så tænder vi tre lys i kvæld,

for længsel, håb og glæde.

 

4 Vi tænder fire lys i kvæld

og la'r dem brænde ned,

for længsel, glæde, håb og fred,

men mest alligevel

for fred på denne lille jord,

hvor menneskene bor.

 
3. fleksibel indstilling til det uventede

Det gik hverken værre eller bedre, end at vi fik tre fribilletter til Tivoli Friheden da vi var til Juleparaden i begyndelsen af November. Jeg har altid elsket markeder med alverdens tingel-tangel og jeg har længe ønsket mig, at se julebelysningen i Tivoli Friheden. Markeder er noget nær det værste min mand kan blive udsat for, især hvis der er mange mennesker. Til gengæld ville mormor gerne med. Farmand havde også brug for lidt alene-tid derhjemme – så selv om turen ikke var en af de ting vi havde prioriteret fra starten så besluttede vi, at dele os op, planlagde en pigetur til Tivoli Friheden og gav farmand lidt fred og ro derhjemme.

Jeg fik dog slået et lidt større brød op end jeg kunne bage. Jeg havde nemlig ret ondt lørdag morgen hvor vi skulle afsted. Min mor foreslog, at låne en kørestol i Tivoli; Hun ville gerne køre mig – Så havde hun også styr på mig, mente hun. Det takkede jeg ”ja” til.

Vi cyklede til Tivoli, jeg på min fantastiske el-cykel, og så blev jeg ellers kørt rundt i kørestol i Tivoli. Jeg er nemlig mere udfordret med at gå end med at cykle. Det føltes ret paradoksalt at stige fra cyklen til kørestol og tilbage på cyklen igen. Det var ikke lige det jeg havde forestillet mig, men når nu det var som det var – så ville jeg hellere bokse lidt med tanken om at støde på bekendte i en kørestol og få den parkeret, end at surmule derhjemme over at smerterne igen skulle begrænse min handlefrihed.

Der var utroligt smukt i Tivoli. Det fyldte virkelig op på livskvalitets-kontoen. Vejret slog om den dag så det blev også utroligt koldt! Så hvis du får samme idé vil jeg anbefale, at du husker varm påklædning, et varmt tæppe og medbringer en termokande med the. Der er opsat bål rundt omkring. Der er overvældende smukt, især når mørket falder på.

 
4. invitér til samvær, ikke julegilde

Vores familie er fordelt i hele Danmark og det er en rigtig dårlig kombination med, at det er hårdt for mig at rejse, især hvis det implicerer overnatninger, idet jeg oftest har brug for en hviledag grundet stærkere smerter dagen derpå. På den anden side betyder det rigtig meget for mig at se familien. Samvær med familie og venner er virkelig noget der fylder op på livskvalitetskontoen.

I samråd med min dejlige mand tog vi derfor chancen og inviterede hele den pukkelryggede til Jul i Aarhus, men på den virkelig simple måde. Vi satte samværet i fokus og nedprioriterede julemaden en hel del. For at ingen skulle føle det var en fuser forsøgte jeg at forberede dem på vores tanker i invitationen der lød sådan her: “I inviteres til en lille frokost 11.30. Turen går til Den Gamle By, hvor jeg har reserveret el-scooter til mormor og mig. Kl.16.30 serverer vi glögg og æbleskiver”.

Familien kom simpelthen valfartende fra Skagen, Frederikshavn, Sønderborg, København og Nordsjælland og vores dag sammen fyldte virkelig op på livskvalitetskontoen ❤?

 (Fortsættes i nedenstående)

5. variér aktiviteter og brug hjælpemidler

Jeg forberedte mig på besøget i løbet af ugen. Jeg ryddede op en dag, støvede af en anden, osv. Min mand tog sig af at handle og støvsuge. Dagen før vaskede min mand dugen, jeg strøg den og så stillede jeg ellers service frem på et ”tag-selv”-bord.
Lørdag morgen skar jeg sild og gjorde mig selv klar til besøg, tog mig et godt hvil og efterhånden som gæsterne kom blev de sat i gang i køkkenet. Frokosten bestod decideret af rugbrød, sild, æg, tre slags pølse, tomater og løg - BUM.

Jeg gik selvfølgelig en del rundt. Det kan ikke undgås med 10 gæster, men jeg havde til gengæld ikke afleveret den unge dame i skolen eller andet. Jeg sad, lå, lænede og strak mig på min bold under og efter frokosten. Det kunne jeg fordi jeg havde placeret mig ved sofabordet og konceptet var ”helt nede på jorden” 😉

Vi tog en taxa til den Gamle By hvor min mormor og jeg lånte el-scootere kvit og frit.

Jeg var vældig begejstret. Jeg syntes simpelthen, at det var så genialt, at vi kunne få den her dejlige oplevelse sammen, alt imens jeg kunne tage hensyn til mine smerter og værne om min energi. Jeg er der hvor jeg godt kan gå i den gamle by hvis jeg cykler tur-retur på min fantastiske el-cykel, men så skal jeg heller ikke gå mere den dag. Med familien på besøg var det genialt, at vi kunne få stillet el-scooter til rådighed.

Jeg råhyggede. Der er bare sådan en dejlig stemning i Den Gamle By. Vi ville selvfølgelig hilse på gæssene Gæssene og forbi julemarkedet tæt på legepladsen.

Man kan godt lige snige sig rundt i teltet på el-scooter. Jeg købte tre små hvide glasengle til juletræet og tre smukke keramik-træer ?

Vores datter Asta fik en tur i hestevogn med mormor, oldefar og mormoster Birthe, som vi kalder hende J Undervejs kom hun også lidt op til mig og puttede under tæppet på el-scooteren. Det var simpelthen så hyggeligt. 

Da jeg kom hjem med "sidste hold" var min mand og min mor allerede i fuld gang med æbleskiver og glögg så det var jo nemt for mig. Senere forsvandt mand, mor og moster Mona forsvandt i køkkenet. De tog opvasken og så sad vi ellers bare lige så stille og rundede dagen af til de sidste gæster tog hjem.

Selv om jeg havde fået meget hjælp var jeg hammer træt. Smerterne steg selvfølgelig, men jeg kunne sove fra dem det meste af søndagen og jeg er fyldt op i hjertet med livskvalitet så det batter.

Skøn skøn familie jeg har ❤  

De gjorde det godt nok nemt for mig

Tak for jer